
 
 
 
 
 
 
 
 
 

   
 

 
  

 
 

 
   

 

 
     

 

 

 
 

 

 

 
  

 

KENTUCKY BAR ASSOCIATION 
Ethics Opinion KBA E-73 

Issued: September 1973 

This opinion was decided under the Code of Professional Responsibility, 
which was in effect from 1971 to 1990.  Lawyers should consult the current 

version of the Rules of Professional Conduct and Comments, SCR 3.130 
(available at http://www.kybar.org), before relying on this opinion. 

Question: May an attorney who accepts a case referred to him by another attorney on a 
contingent fee basis charge the client a fee for services performed prior to 
his discharge by the client where the original referring attorney accepts 
employment in the case? 

Answer: Yes. 

References: DR 2-110 

OPINION 

An attorney accepted a referral from another attorney and agreed to undertake the 
representation on a contingent fee basis. Subsequently, the attorney was discharged by the 
client, and the original referring attorney then accepted employment in the case. The 
discharged attorney now inquires as to whether he may ethically charge a fee for services 
performed prior to his discharge. For purposes of this opinion, we assume that the 
discharge was without cause. It is further assumed that there was to be no division of fees 
between the two attorneys involved.     

The Committee has not previously considered this question. However, two opinions 
by the American Bar Association Standing Committee on Ethics are instructive. In ABA 
Formal Opinion 88 (dated December 2, 1932), it was held proper for an attorney to 
withdraw from a case and charge the client for services performed where the attorney 
discovered the client’s story was untrue. Later, in ABA Formal Opinion 165 (dated August 
23, 1936), it was ruled that an attorney could ethically seek compensation for services 
rendered to one of several clients who decided to withdraw from pending litigation.     

The Committee is persuaded that the same rule applies to the present facts. By his 
actions the client has here made impossible the realization of any contingent fee by the 
discharged attorney. Under the facts of this inquiry, the attorney did nothing to merit his 
replacement. Yet, DR 2-110 is mandatory in its requirement that a discharged attorney 
withdraw from a case. Thus, the attorney finds himself in a situation where, without fault 
on his part, he is prevented from bringing to a successful conclusion the representation 
for which he was employed and upon which his fee was originally made to depend. In 
such circumstances the Committee sees nothing which would ethically prohibit counsel 
from making a reasonable charge for the services performed by him. Our conclusion 

http://www.kybar.org


 
  
  

 
__________ 

would be the same had the client simply and without cause decided to abandon his 
litigation. 

Note to Reader 
This ethics opinion has been formally adopted by the Board of Governors of the 

Kentucky Bar Association under the provisions of Kentucky Supreme Court Rule 3.530 
(or its predecessor rule).  The Rule provides that formal opinions are advisory only. 


